Afbalancering af dæk

Hvis dine hjul på bilen er ude af balance, kan det mærkes i hele bilen. Det er direkte ubehageligt at køre med, og det belaster tilmed også både ophæng og hjullejr. Derfor er det vigtigt, at du får gjort noget ved det – og gerne så hurtigt, som muligt.

Hvad er afbalancering af dæk?

Når man skal udføre en dækafbalancering, skal man placere dem på en såkaldt dæk afbalanceringsmaskine. Denne maskine er udviklet specifikt til at kunne måle hjulenes balance under rotation. Derfor er maskinen i stand til at indikere, hvor der eventuelt er behov for en modvægt, før hjulet kommer tilbage i balance.

Afbalancering af dæk – hvornår?

Det er ikke alle, der ved, hvornår en afbalancering af dæk er nødvendig. Der findes dog heller ikke et konkret svar på det. Der kan nemlig være flere årsager til, at en afbalancering af hjul er nødvendig. Som udgangspunkt anbefales det i hvert fald, at du får det gjort, hver gang du skifte dæk på din bil.

Dette gør sig gældende, uanset om der er tale om helt nye dæk, om det er ved sæsonskifte eller derimod ved en lapning. Hvis du har fået nye dæk på, så er det altid en god idé at få afbalanceret dem. Det vil de fleste værksteder også anbefaler at få gjort. Det gælder som sagt, uanset om det er helt nye dæk eller ej.

Når du kører i din bil, er det også vigtigt, at du er opmærksom på, om rattet begynder at vibrere. Hvis det er tilfældet, kan det være et tegn på, at hjulene er i ubalance. I et sådant tilfælde skal du selvfølgelig også have fundet et sted, hvor de har en god afbalancering af dæk pris, så du kan få dine dæk afbalanceret.

Hvad koster afbalancering af dæk?

Hvis du skal have afbalanceret dine dæk, vil du sikkert gerne vide, hvad det skal koste dig. Det er helt naturligt, da det er de færreste, der har lyst til at bruge for mange penge på det. Hvis du er en af dem, der har et ønske om at vide, hvad en gængs afbalancering pris lyder på, er du derfor langt fra den eneste.

Desværre er det ikke muligt at give et konkret svar på en afbalancering af hjul pris. Priserne varierer nemlig en del i forhold til valg af værksted, størrelse på dæk, bilmodel mv. Derfor er prisen heller ikke ens for alle. Har du en Volkswagen er det typisk billigere, end hvis du kører i en bil, der er produceret af Ford.

Der kan dog gives en gennemsnitlige pris på, hvad afbalancering af dæk koster. Den gennemsnitlige pris lyder på ca. 1.800 kr., men det er selvfølgelig vigtigt, at du er klar over, at det varierer meget. Desuden vil der også forskel på en montering og afbalancering af dæk pris, alt afhængigt af hvor i landet det udføres.

Har du brug for at få udført afbalancering af dæk København, er det sandsynligvis dyrere, end hvis der var tale om en afbalancering af dæk Horsens. I storbyerne er det som regel dyrere at køre sin bil på værksted, og i forbindelse med afbalancering af bilens hjul, er dette heller ingen undtagelse.

Hvad koster montering og afbalancering af dæk?

Som der er givet udtryk for tidligere, anbefales det altid at få udført en afbalancering af dine dæk, når du får skiftet dæk. Dette er ikke blot gældende i forbindelse med skifte til nye dæk, men også skifte mellem vinter- og sommerdæk. Derfor bør du altid påregne, at du også har en udgift til afbalanceringen.

Heldigvis er der mange autoværksteder, der tilbyder en lavere pris på afbalanceringen, hvis den bliver udført i samme ombæring som dækmontering. Derfor er det udelukkende en begrænset merpris, der skal betales, holdt op imod den gennemsnitlige pris på 1.800 kr., som er nævnt herover.

Få en bedre pris med flere tilbud

Skal du have udført en afbalancering af dine dæk, er der mange, der kan hjælpe. Derfor er der også rig mulighed for at få flere tilbud på opgaven. Det er vigtigt, at du benytter dig af denne mulighed. Der følger nemlig mange fordele med, hvis du vælger at indhente en række forskellige tilbud på din opgave.

Den primære fordel er, at du kan sammenligne de modtagne tilbud, hvorefter du kan vælge det bedste. Det kan ende med at spare dig for mange penge. Derfor er det bestemt også værd at investere lidt tid i at indhente forskellige tilbud. I hvert fald hvis du gerne vil undgå at betale i dyre domme for din afbalancering.

Da det er svært at give et konkret bud på, hvad det vil koste, andet end den pris, du kan finde herover, er det også svært at sige, hvad du skal gå efter. Ved at få flere tilbud, danner du dig dog også et godt overblik over det generelle prisniveau i dit lokalområde. Det er en fordel, da det gør det lettere at vælge en aktør.

Afbalancering af dæk – hvordan?

Når dine dæk skal afbalanceres, foregår det på en afbalanceringsmaskine, der er lavet til formålet. Derfor er det ikke noget, der udføres manuelt af mekanikeren. I og med, at det udføres på en maskine, tager det heller ikke specielt lang tid. Derfor kan du sagtens tage en kop kaffe, mens dine dæk bliver afbalanceret.

Som også tidligere er angivet, er maskinen udviklet til at kunne måle hjulenes balance under rotation. Med afsæt i dette, er det muligt for maskinen at give en indikation af, hvor en eventuel modvægt skal placeres, hvis hjulet skal bringes i balance. Det bør selvfølgelig understreges, at denne maskine aldrig tager fejl.

Hvorfor afbalancering af dæk?

Der er mange, der tror, at et dæk er lige tungt hele vejen rundt. Det er dog ikke tilfældet. Dertil kan en fælg også være mere tung i den ene side, end i den anden. Om man vil det eller ej, så er det med til at skabe en ubalance. Når der er ubalance, så ruller hjulet selvfølgelig ikke jævnt, når bilen kører. Og det er ikke ubegrænset, hvor meget ubalance bilen tåler. Præcis hvor meget ubalance, bilen tåler kan du læse mere om hos Branchevejledning for arbejde med dæk og fælge.

Du vil ikke være i tvivl om, hvorvidt det er tilfældet på din bil. Hvis hjulet ikke rullet jævnt, vil du kunne mærke det i form af vibrationer og rystelser i bilen. Derfor er det faktisk ikke kun føreren, der kan mærke det. I langt de fleste tilfælde er det også noget, der kan mærkes af passagerne rundt omkring i bilen.

Dette kan være med til at påvirke din køreglæde og din komfort under kørsel. Det er dog ikke kun derfor, at det er vigtigt, at du får rettet op på det. Det handler også om, at det har indflydelse på din brændstoføkonomi. Hvis dine dæk ikke ruller jævnt, så bliver de slidt skæve, og det vil resultere i, at rullemodstanden bliver større.

Det kan virke som om, at det ikke er noget, der har den store betydning. Det er dog vigtigt, at du ved, at det er med til at gøre så du får færre kilometer for hver liter brændstof, der bruges. I sidste ende kan det betyde, at du skal tanke oftere, hvilket naturligvis kan mærke på kontoen – især hvis du tanker meget i forvejen.

Slidte dæk skal oftere skiftes

Det bør heller ikke være nogen hemmelighed, at slidte dæk oftere skal skiftes. Hvis du har prøvet at udskifte dine bildæk tidligere, ved du godt, at det ikke er billigt. Derfor skal du naturligvis gøre, hvad du kan for at undgå dette. En af de ting, du kan gøre, er at få afbalanceret din bil, så din hjul er helt i balance.

Desuden er der også en reel risiko for, at du ender med at slide dit ophæng i et sådant omfang, at du er nødt til enten at reparere eller udskifte det, hvis du kører med hjul i ubalance. Det er blot endnu en god grund til, at du bør gå på jagt efter et autoværksted, hvor de kan tilbyde en god dækmontering og afbalancering pris.

Hvad er forskellen på afbalancering af dæk og sporing?

Der er mange, der tror, at sporing og afbalancering af dæk er det samme. Det minder lidt om hinanden, og det kan virke forvirrende. Det er dog vigtigt, at det gøres klart, at det ikke er det samme. Derfor bør du heller ikke tro, at hvis du har fået udført en sporing af din bil, så er det, det samme som en afbalancering.

Når din bil skal have udført en afbalancering, skal der bruges en afbalanceringsmaskine til at balancere bilens hjul. Det er med til at sikre, at du får vægten ligeligt fordel imellem dækkene. Det er en fordel, da du derved kan undgå, at der opstår rystelser i rettet og i vognen ved bestemte hastigheder.

Hvis der er tale om sporing, så bruges der i stedet en såkaldt 4-hjulsudmåler. Dette bruges til at justere dine hjuls vinkler. Det gøres med henblik på, at de skal stå både vinkelret og parallelt med hinanden. Det er noget, der ofte kan være behov for at få foretaget, hvis du er kørt på en kantsten og dit hjul er blevet skævt.

Får du udført en afbalancering af dine dæk, er det med til at sikre, at køreførligheden er i top.