Aircondition bil virker ikke

Det kan være særligt hårdt på de lange sommerdage, hvis airconditionen ikke virker, som den skal. Og selvom man skulle synes, at en aircondition nemt burde kunne fikses selv, så er det faktisk en enhed, der kræver et par professionelle hænder for at fungere korrekt. Som udgangspunkt anbefaler vi derfor, at du kontakter dit lokale værksted, hvis din aircondition ikke fungerer, da der kan være forskellige ting i vejen med den, som først skal diagnosticeres korrekt.

Vi vil i denne artikel komme ind på, hvad det kan skyldes, at ens aircondition til bil ikke virker, og hvordan man forlænger dens levetid med god brug og løbende serviceeftersyn. Vi kommer også med et bud på, hvad det vil koste at få det repareret.

Aircondition til bil virker ikke – hvad skyldes det?

Der kan være flere forskellige problemer med ens aircondition, og de forskellige problemer har alle nogle forskellige årsager. Nogle af de mest hyppige problemer er blandt andet:

  • Forringet køleeffekt
  • Lugtgener
  • Støv og bakterier i luften
  • Manglende gas ved ældre biler

Et airconditionanlæg til bil bruger noget, der hedder kølemiddel, som er essentielt for, at AC’en virker korrekt. Dele af dette kølemiddel kan sive ud, hvilket giver en dårligere køleffekt, som på lang sigt kan ødelægge kompressoren. Det er derfor vigtigt at sikre vedligehold af bilens aircondition for at forhindre en ødelagt kompressor.

Hvis dette ikke er problemet, men din aircondition til bil stadig ikke virker, så kan det være, at det er tid til at skifte filter, hvilket man faktisk skal efter cirka 20.000 kørte kilometer. Filteret vil blandt andet fjerne støv og bakterier fra luften, men det kræver, at det er vedligeholdt ordentligt.

Uanset hvad bør du kontakte en mekaniker for at få bilen til servicetjek af aircondition, hvis aircondition til bil ikke virker – og det bør du faktisk gøre en gang om året.

Hvad koster det, hvis aircondition til bil ikke virker?

Prisen for et sådan tjek er ikke så slem igen. Den gennemsnitlige pris ligger på omkring 1.000 kroner, men kan stige op til 3.000 kroner afhængigt af, hvad der skal laves, hvilken bilmodel du har, og hvilket værksted du vælger. Der er en del variabler at tage med, og hvis du gerne vil have den mest præcise og samtidig bedste pris, bør du kontakte flere mekanikere for et tilbud.

Husk også at give så dybdegående forklaringer af problemerne som muligt, da det giver bedre forudsætninger for at kunne få en pris i telefonen. Hvis din aircondition til bil ikke virker, er dette sådan, du får den bedste aftale rent økonomisk.

Gode råd til optimalt brug af aircondition

Selvom man ikke ligefrem skulle tro, at der ligger så meget videnskab bag en aircondition, så er der faktisk nogle ting, du kan gøre aktivt for at forhindre slid og udfordringer. Eksempelvis er det en dårlig idé i sommervarmen at sætte sig ind og skrue helt op for den kolde luft på fuld blæs, da det sætter et stort og unødigt pres på systemet. I stedet bør du bare have dørene åbne et par minutter og i stedet væbne dig med tålmodighed. Herefter kan du så langsomt skrue op for den uden at presse den for hårdt.

Når du så sidder i bilen en varm sommerdag, og du har gæster med på bagsædet, så bør du pege luftdyserne op mod loftet i stedet for direkte i ansigtet, da det giver bedre luftcirkulation i bilen.