Dækskifte

Rigtig mange danskere skifter ikke mellem sommer- og vinterdæk. Det er en skam, da det kan være farligt at køre med de forkerte dæk.

Er det tid til at skifte fra sommer- til vinterdæk, eller den anden vej rundt, er det vigtigt, at du ikke tøver med at få det gjort. Det gør sig især gældende, da det ikke er specielt dyrt at få skiftet dæk hos et professionelt værksted.

Har du ikke allerede både et sæt vinter- og sommerdæk, øger det selvfølgelig prisen, da du først skal købe dækkene. Skal du blot have skiftet fra det ene til det andet sæt dæk, kan det ofte lade sig gøre at få professionel hjælp for ganske få hundrede kroner.

Hvad koster et dækskifte?

Som med mange andre opgaver, der udføres af et autoværksted, er det ikke muligt at give et konkret svar på dette. Du kan dog forvente, at priserne vil variere fra blot 200 kr. op til 650 kr. Selvom prisforskellen er få hundrede kroner, er besparelsen dog værd at tage med.

Hertil bør det dog også nævnes, at der er forskel på, hvad priserne omfatter. Eksempelvis er det ikke alle steder, at afbalancering er en del af den pris, der oplyses for dæk- eller hjulskifte. Derfor er det noget, der skal tillægges prisen.

I og med, at det er vigtigt, at der udføres en afbalancering, når der bliver monteret nye dæk på din bil, er det selvfølgelig vigtigt at finde en pris, der inkluderer dette. Derved er du også sikret, at du får en pris, der dækker over alt, hvad du skal bruge.

Tid til dækskift, når temperaturen ændrer sig

Det er vigtigt, at man får skiftet dæk i god tid. Derfor skal man også holde øje med, hvornår det er tid til at skifte sine dæk. Her skal man være opmærksom på, at vinterdæk kan nedsætte bremselængden markant, når temperaturen falder til under syv grader.

Hvad det vil sige er, at du øger din og andre sikkerhed, når du skifter til vinterdæk i det kolde vejr. Når vejbanen bliver varmere, fordi temperaturerne stiger, er det vigtigt at få skiftet til sommerdæk igen. Disse dæk står nemlig bedre fast om sommeren, end vinterdæk gør.

Af denne grund er det også en god idé, at du får skiftet hjul, inden vejret skiftet helt. Det betyder, at du eksempelvis ikke bør vente med at skifte til vinterdæk, til temperaturen er faldet til et godt stykker under syv grader.

Spar også penge på brændstof

Der er faktisk flere fordele forbundet med at få skiftet dæk i god tid. Ved at skifte til de rette dæk, alt afhængigt af årstid og vejrforhold, sparer du nemlig også penge på brændstof, gavner miljøet og oplever en større kørekomfort samt bedre køreegenskaber.

I og med, at det gør sig gældende, er der bestemt ingen grund til at undlade at skifte mellem hhv. sommer- og vinterdæk. Det er penge, der er givet rigtig godt ud, da det ikke blot højner din og andres sikkerhed, men også fører en række andre fordele med sig.

Få udført en afbalancering i forbindelse med et dækskifte

Når du har fået skiftet dæk, bør du få lavet en afbalancering. Det skyldes, at dine dæk, uanset om det er sommer- eller vinterdæk har ligget i hi i en hel sæson. Når de gør det, taber de luften en lille smule, hvilket vil kunne mærkes, når man kører.

Derfor er det ikke utænkeligt, at man oplever, at de hopper lidt under kørslen, når man får dem monteret på bilen, efter at de har ligget stille i en hel sæson. Det er netop derfor, at det er en god idé at få dem afbalanceret samt at få dæktrykket kontrolleret, når du sætter nye dæk på din bil.

Kører du på helårsdæk, er der selvfølgelig ikke behov for at skifte dæk. Derimod vil dine hjul blive slidt med tiden, hvorfor et hjulskift naturligvis bliver nødvendigt på et tidspunkt.

Det tager ikke lang tid at skifte dæk

Der findes op til flere opgaver, der kræver, at du afleverer din bil på værkstedet. Det er sjældent, at det er tilfældet, hvis du blot skal have skiftet dæk. Det er nemlig en simpel opgave, som en hvilken som helst mekaniker har udført et hav af gange.

Derfor kan du som regel blot vente i venteværelset, mens de skifter dæk på din bil. I de fleste tilfælde er det nemlig noget, der er klaret på 20-30 minutter. Derfor er der ikke nogen grund til, at du låner en bil eller deslige.

Det er naturligvis også som følge af, at det er en opgave, der kan klares på kort tid, at de fleste værksteder kan klare arbejdet for få hundrede kroner. Vil du også gerne have udført en afbalancering, hvilket anbefales, tager det dog en kende ekstra tid, men det er værd at vente på.