Uncategorized

Hvorfor bør man være opmærksom på bilens tandrem?

Written by soeren

Det er ikke alle, der ved, hvorfor det er vigtigt at være opmærksom på bilens tandrem. Det er dog ikke uden grund, at det er vigtigt – og det er ikke uden grund, at du ikke skal tøve med at betale din tandrem skift pris.

Tandremmen er uhyre vigtig, da den er bindeled mellem knastaksel og krumtap i motorsystemet. Det er den, der sørger for, at stemplerne kører i samme rækkefølge, ligesom de kører synkront med motorens ventiler.

Skulle det ske, at du kommer ud for, at tandremmen enten sprænger eller knækker, så vil bilens stempler og ventiler begynde at køre asynkront med hinanden. I sidste ende vil det betyde, at de støder sammen.

Hvis det sker, at de støder sammen, kan det ende med at forvolde store skader på din motor. Det skyldes, at ventilerne kan ende med at blive bøjet eller tilmed knække helt.

Tandremmen sørger også for at nedkøle motoren

En anden grund til, at det er værd at betale en skift af tandrem pris er, at den ikke kun holder styr på bilens stempler og ventiler. Den sørger nemlig også for at holde motoren nedkølet.

Den er nemlig direkte forbundet med vandpumpen i motoren. Den har til opgave at sende kølevæske gennem systemet og tilbage igen. Hvis det skulle ske, at tandremmen slides eller blive ødelagt, vil det resultere i, at vandpumpen ikke længere fungerer optimalt.

På sigt kan dette resultere i, at din motor overopheder. Vandpumpen slides på lige fod med tandremmen. Derfor er det normalt, at man skifte begge dele på samme tid.

Desuden giver det ikke mening, at man ikke skifter vandpumpen, da man ikke kan få fat i tandremmen, uden at have med vandpumpen at gøre. Flere steder er det derfor inkluderet i et tandrem skift, hvilket betyder, at du ikke skal betale en højere tandrem pris.

Hvad kan forårsage slid på tandremmen?

Det er ganske enkelt ikke muligt at forudse, hvornår en tandrem vil sprænge eller knække. Netop af denne årsag er det vigtigt, at du overholder bilproducentens udskiftningsintervaller.

Det betyder, at det er vigtigt, at du orienterer dig i servicebogen ved køb af enten en ny eller brugt bil. Dette er nemlig et af de aspekter, der er værd at holde øje med i forbindelse med et bilkøb.

Der findes dog en række faktorer, der kan have betydning for, at tandremmen slides hurtigere. Hvis den gør det, er der også en øget risiko for, at den sprænger før producentens angivne udløbsdato.

Vil du gerne vide mere om, hvad der især forårsager slid på tandremmen? Hvis ja, så skal du blot læse med herunder. Her præsenteres du nemlig for et udvalg af disse faktorer.

Ekstreme varme- og kuldetemperaturer

En tandrem er produceret i gummi. Det betyder, at det er et materiale, der udvider sig ved høje temperaturer. Ved lave temperaturer reagerer det modsat, hvilket er ensbetydende med, at det trækker sig sammen.

Når det er sagt, så skal der dog meget ekstreme varme- og kuldetemperaturer til, hvis det skal være det, der er den direkte årsag til, at der forekommer revner og krakeleringer på tandremmens gummioverflade.

Dette ændrer dog ikke på, at det faktisk godt kan lade sig gøre.

Olie- eller vandspild i motoren

Hvis det skulle ske, at der opstår en lækage i motorsystemet, er der en chance for, at olie- eller vandspildet kan ende med at sætte sig mellem tandrem og tandhjul, hvilket kan have konsekvenser.

Det vil nemlig betyde, at der er en risiko for, at tandremmen kan glide, og det vil øge risikoen for, at der sker slidtager og revner. I værste tilfælde kan det faktisk ske, at tandremmen ender med at glide helt af.

Det er ikke utænkeligt, at det sker, at tandremmen glider helt af tandhjulet. Hvis det sker, vil det resultere i de helt samme konsekvenser, som hvis der var tale om et sprængt tandrem.

For lavt antal kørte kilometer

Det er sikkert sjældent, at du hører noget om, at det skulle gøre skade på din bil, at du ikke kører nok. Ofte er der tale om, at der sker slitage, fordi du kører mange kilometer om året.

Bruger du ikke din bil dagligt eller flere gange om ugen, er der en risiko for at tandremmens materiale bliver stift. Det kan i sidste ende betyde, at den knækker under brug, fordi der opstår revner.

Heldigvis er der tidsmæssige intervaller, der netop er lavet for at forebygge denne risiko. Dem bør du sørge for at følge, hvilket ikke bør være et problem, da en udskiftning af tandrem pris sjældent er specielt høj.

About the author

soeren

Leave a Comment