Hvornår skal tandrem skiftes?

Tandremmen er en vigtig del af din bil, og den skal løbende vedligeholdes eller skiftes, hvis din motor skal yde optimalt. Men hvornår skal den så skiftes? Og hvordan skifter du den overhovedet? Det ser vi nærmere på i denne guide.

Det er forskelligt fra bil til bil, hvornår tandremmen skal skiftes ud med en ny. Langt de fleste biler har et serviceinterval på udskiftning af tandrem på hhv. 60.000-120.000 kilometer kørt eller senest hvert 10. år. Det vil som udgangspunkt fremgå af bilens servicemanual, hvornår din tandrem skal skiftes.

Har du en Citroën, DS, Opel eller en Peugeot, der er ældre end 2017, bliver det anbefalet Interdan, som importerer disse mærker, at tandremmen bliver skiftet hvert sjette år.

Det kan være en dyr opgave at få skiftet tandremmen pga. den tid, der skal bruges af mekanikeren – selve tandremmen koster dog ikke meget i sig selv.

Men selvom det kan forekomme dyrt at få skiftet en tandrem, kan regningen bliver langt større, hvis du ikke skifter i tide. Dette skyldes, at en beskadiget eller slidt tandrem kan ødelægge selve motoren, og så taler vi pludselig om en værkstedsregning i en helt anden størrelsesorden.

OBS: Husk desuden at tjekke intervallerne i din servicemanual, inden du f.eks. kører af sted på en længere bilferie. Hvis du snart når det næste serviceinterval, er det en rigtig god idé at få skiftet tandremmen ud inden da – både økonomisk og sikkerhedsmæssigt.

Hvordan skifter man tandrem?

At udskifte en tandrem er ikke superavanceret, men det skal alligevel gøres korrekt, da du ellers kan komme til at smadre stemplerne og andet i motorrummet i bilen.

Hvis du har mod på det, kan du forsøge dig ad på egen hånd med følgende trin:

 1. Brug bilens servicebog til at finde og købe den rigtige tandrem
 2. Overvej at købe pakninger, remstrammer og vandpumpe i samme ombæring
 3. Kobl batteriet fra
 4. Fjern andre bælter og remmer
 5. Fjern eller løsn tilbehør
 6. Fjern strømfordeler, hvis bilen har sådan en
 7. Kig efter mærker til tandremmen – fremgår eventuelt af bilens manual
 8. Fjern skruer og bolte fra tandremmens skjold
 9. Løsn skruer og bolte på remstrammer
 10. Monter den nye rem
 11. Saml alle delene igen i omvendt rækkefølge
 12. Test bilen, og lyt efter eventuelle forkerte lyde