Katalysator pris

Hvis du skal have repareret eller udskiftet din bils katalysator, vil du sandsynligvis gerne vide, hvad det koster. Desværre er det ikke helt så ligetil at svare på. Det svinger nemlig rigtig meget.

Derfor er det også vigtigt, at du får tilbud fra flere værksteder, når du skal have udført en sådan opgave. Heldigvis behøver det ikke at være vanskeligt at indhente tilbud fra en række forskellige autoværksteder i dit lokalområde.

Hvad koster en katalysator?

Selve reservedelen, såfremt det er en godkendt reservedel og ikke en universal reservedel, koster omtrent 2.000 kroner. Derudover skal du også betale for at afmontere den gamle og montere den nye, hvorfor det ikke er en helt billig reparation.

Det ændrer dog ikke på, at en katalysator er en vigtig del af bilens udstødning. Det er nemlig denne reservedel, der hjælper den med at holde udstødningen fri for skadelige gasser. Derfor er det også meget vigtigt, at bilens katalysator altid er i god stand.

Er der behov for, at den bliver enten repareret eller udskiftet, skal du derfor ikke tøve med det. Det er sure penge, men det er vigtigt, at bilens katalysator altid er i god stand. Men hvordan ved man, at det er på tide at skifte eller reparere en katalysator?

Hvornår skal den repareres?

Det er ofte i forbindelse med det lovpligtige bilsyn, at man opdager, at en katalysator har brug for at blive fikset. Her holder man nemlig øje med, om en bil udleder gasser, der har værdier, der er under de gældende miljøkrav.

Det er desuden vigtigt at understrege, at det er sjældent, at en reparation af en katalysator er en egentlig katalysator. Derimod er der ofte tale om en hel udskiftning, hvor man afmonterer den gamle katalysator og monterer en ny.

Skulle det ske, at den er rusten og har fået et hul, er det muligt at lappe det. Her vil man ofte udføre en reparation. Er din bil af ældre dato, kan katalysatoren være helt i stykker. Er det tilfældet, vælger de fleste værksteder, at det rette er at udskifte hele katalysatoren.

Er du i tvivl om, hvorvidt det er tilstrækkeligt at få den renset eller repareret? I så fald bør du rådføre dig med din mekaniker. Han eller hun bør kunne give et kvalificeret svar på, om det er nok at rense eller repareret den. Som regel er det dog bedst, at man udskifter hele delen.

Hvad er en katalysator?

En katalysator er et kemisk filter, der er monteret i bilens udstødning. Her sidder den med det formål at sikre, at skadelige gasser fra udstødningen filtreres på grundig vis. Det er derfor katalysator, der sikrer, at de gasser, der siver ud i luften, er forholdsvis harmløse.

Kort og godt, er en katalysator derfor i stand til at reducere bilens forurening. Det er naturligvis også derfor, at det er vigtigt, at man sørger for, at den altid er i god stand.

Katalysatoren er monteret på en sådan vis, at den er forbundet med mellemrøret. Det er det rør, der står for at føre gasserne videre til lydpotten. Efter lydpotten, der begrænser støjen, sidder rørhalen, hvorefter gasserne bliver lukket ud i luften omkring os.

Hvad gør den?

Typisk bliver en katalysator brugt i kemisk sammenhæng, hvor et kemisk stof (katalysatoren) omdanner andre stoffer i en kemisk reaktion (katalyse). Det sker dog uden, at det indgår i selve processen.

Det har været lovpligtigt, at der er monteret en katalysator på alle benzinbiler siden 1990. Det skyldes, at den er udviklet til at kunne reducere skadelige stoffer som kvælstofoxid, kulilte og kulbrinter. Dermed sørger den for, at gassen ikke er forurenende i samme grad.

Som følge af dette, kan det også være farligt, hvis der går hul i udstødningen inden katalysatoren. Det vil nemlig resultere i, at de skadelige udstødningsgasser kan slippe ufiltreret ud. Det er både farligt for mennesker og miljø, hvorfor man ikke bør køre rundt med et sådant hul.

En katalysator er bygget til at kunne holde i lang tid. Derfor skal den forhåbentlig heller ikke udskifte i din bils levetid. Det kan dog ikke garanteres, at det ikke bliver tilfældet. Derfor kan du sagtens komme ud for, at der er behov for at udskifte eller reparere den.

Skulle det ske, at der går hul på din bils udstødning efter katalysatoren, sker der ikke helt så stor skade. Det ændrer dog ikke på, at du stadig bør få det repareret med det samme. Det samme er i øvrigt gældende, hvis du oplever, at der er problemer med selve katalysatoren.