Pris på udskiftning af støddæmpere

Undersøgelser har tidligere vist, at næsten halvdelen af alle biler kører med defekte støddæmpere. Derfor bør du jævnligt tjekke, om det er tid til udskiftning af støddæmpere på din bil. Er de defekte, udgør det nemlig et stort sikkerhedsproblem for både dig selv og andre trafikanter.

Bilens støddæmpere er ekstremt vigtige for din sikkerhed i trafikken. De sørger for, at dine hjul altid er i kontakt med vejen. Uden støddæmpere ville din bils vejgreb være ekstremt dårligt i sving eller på ujævn vej.

Så selvom prisen på udskiftning af støddæmpere ikke er blandt de billigste reparationer, er det ikke noget, du bør udskyde. Har din bil slidte støddæmpere, kan bremselængden forlænges med flere meter – selv ved lavere hastigheder. Det kan få katastrofale følger.

Prisen: Udskiftning af støddæmpere

Som nævnt er støddæmperne ikke det billigste, du kan skifte på din bil. En typisk udskiftning af støddæmpere pris ligger på omkring 4.000 kr. for de bagerste støddæmpere. Støddæmperne foran er lidt dyrere og ligger normalt omkring 6.000 kr.

Der kan dog være stor forskel på prisen, alt efter om du vælger billige støddæmpere eller originale støddæmpere. Og på samme måde er der også meget stor forskel på timeprisen fra værksted til værksted.

Hvornår er det tid til udskiftning af støddæmpere?

Se videoen fra Autodoc.dk, der viser, hvordan man kan skifte støddæmpere på en Renault.

Der findes ikke nogen faste intervaller for, hvor ofte dine støddæmpere bør skiftes. Det skyldes, at slitagen i høj grad afhænger af dit kørselsmønster. Kører du ofte på meget ujævn vej, holder dine støddæmpere i kortere tid.

Derfor bør du i stedet tjekke din bil jævnligt for tegn på slidte støddæmpere. Gerne mindst en gang om året eller for hver 20.000 km.

Men hvordan finder du så ud af, om du har defekte støddæmpere?

Det kan du teste hurtigt og nemt:

  • Mærk efter under kørslen. Bilen skal altid vende roligt tilbage til udgangspunktet i én glidende bevægelse efter eksempelvis skarpe sving eller kørsel på ujævn vej. Hvis bilen har tendens til at sejle eller gynge, er det tegn på, at det er tid til udskiftning af støddæmperne.
  • Tryk ned på hvert af bilens fire hjørner med hele din vægt. Hvis bilen ikke vender tilbage til udgangspunktet i én rolig bevægelse, bør støddæmperne efterses.
  • Hvis du hører bankelyde eller bump ved kørsel på ujævn vej, bør du også få tjekket støddæmperne.

Tjekker du regelmæssigt støddæmperne og får skiftet dem ved fejl, er du med til at øge trafiksikkerheden betydeligt. Det gør dig til en mere sikker billist.