Lakskader adskiller sig fra normale overfladiske problemer ved, at man ikke bare sådan lige får den normale farve tilbage på bilen uden at gøre en indsats for det. Mange misfarvninger er blot overfladiske ved, at man kan tørre det beskidte væk med en klud eller lignende, men kan du ikke det, og kan du se, at lakken er ridset af, bør du straks tage kontakt til en mekaniker i dit lokalområde for at få foretaget en reparation af lakskader på din bil.
Lakskader kan nemlig have nogle langsigtede konsekvenser, som ikke er så sjove at døje med. De kan nemlig blive til rust, fordi vind og vejr har direkte adgang til bilens skelet. Her hjælper lakken med at beskytte bilen. Vi vil i denne artikel gøre dig klogere på, hvordan du håndterer en lakskade, hvad det koster, og hvordan du får den mest økonomisk givtige aftale ud af det.
Hvad koster reparation af lakskader?
Det skal først og fremmest siges, at prisen afhænger af flere ting. Du skal til en start have skaden diagnosticeret korrekt, så du er sikker på, at det er en lakskade. Herefter skal det vurderes, hvor omfattende det er at reparere, og det er den største variabel, når du skal have foretaget reparation af lakskader.
Som udgangspunkt er reparation af lakskader ikke den mest tidskrævende og omfattende ting, du kan komme ud for, medmindre du har forsømt din bil i mange år mere, end hvad godt er. Du skal derfor forvente et par timers arbejde og udgifter til materialebrug, hvorfor en reparation af lakskader ikke behøves koste mere end 750-1.250 kroner. Igen skal det understreges, at det afhænger af din lokale udbyder, og vi anbefaler, at du indhenter flere tilbud for at få det billigste tilbud.
Det kan også afhænge af, hvor på bilen du oplever en lakskade. Visse autoværksteder har forskellige takster for reparation af stenslag i lak, efter ridser, på kofanger, på fælge eller på instrumentbrættet. Vær så detaljeret som muligt i din beskrivelse af, hvor skaden befinder sig, og hvor meget den dækker, hvis du vil have så præcis en pris som muligt. Send gerne et billede.
Har du en forsikring, der dækker?
Du bør som det første undersøge, om din forsikring dækker lakskaden, fordi det kan nemlig sagtens være. Herfra vil værkstedet typisk klare kommunikationen med dit forsikringsselskab, og du skal altså ikke bekymre dig om at være mægler. Der kan være nogle faste samarbejdspartnere bundet op på en forsikringsaftale, og det bør du ligeledes undersøge inden.
Selvom en reparation af lakskader ikke er den største udgift, ville det være dumt at ignorere muligheden for at få det dækket forsikringen, fordi det er på den måde, du laver den bedste aftale økonomisk.
Kan man gøre noget for at forhindre lakskader?
Lakskader har det med at opstå efter en hård vinter især, og det er derfor en stor fordel, hvis du kan opbevare din bil indenfor i denne periode. Derudover handler det om at køre pænt og undgå høje kantstene primært. Du er ikke i kontrol, hvis du får et stenslag på din bil og skal have foretaget reparation af stenslag i lak, men de andre ting kan du være med til forebygge og herved nedsætte risikoen for besøg på mekanikeren.