Reparation stenslag

Det er næsten umuligt at undgå stenslag på et eller andet tidspunkt, og mens det kan være svært at forhindre, så er det til gengæld vigtigt, at man ved, hvad man skal gøre ved det. Der er nemlig nogle rigtig gode ting at vide, hvis man skulle være så uheldig at få stenslag på ruden, og vi vil i denne artikel gøre det hele lidt mere fordøjeligt for dig.

Som udgangspunkt bør du altid henvende dig til en fagmand for at få foretaget reparation af stenslag, men det er også muligt at gøre selv. Der er dog nogle klare ulemper ved at gøre det selv, som vi kommer ind på senere.

Reparation af stenslag – hvad koster det?

En reparation af stenslag i en rude kan både være omfattende og knapt så omfattende et problem. Det afhænger helt af, hvor uheldig du er med stenslaget. Hvis stenslaget er stort, kan du risikere at skulle have skiftet hele forruden, hvilket koster mange tusinde kroner – faktisk helt op mod 10.000 kroner og mere. De fleste stenslag er dog relativt små og kan endda klares for et par hundrede kroner i nogle tilfælde.

Det afhænger dog af dit lokale værksted, og vi anbefaler derfor, at man forhører sig om pris hos diverse værksteder, før man tager en beslutning. Der kan være mange penge at spare. Derudover bør du også tjekke, om din forsikring dækker eventuelle stenslag. Som udgangspunkt vil svaret nok være nej, men mange steder kan man tilkøbe en sådan forsikring, hvilket kan være en fordel, hvis du kører meget og i områder med højere risiko for stenslag.

Er det lovligt at køre med stenslag?

Det afhænger af, om det er muligt for føreren at se ud og kunne orientere sig optimalt i trafikken. Hvis stenslaget begrænser førerens udsigt, er det ulovligt, da man ikke alene sætter sig selv i fare, men også medtrafikanter. Man skal derfor hurtigst muligt have foretaget stenslag reparation, hvis dette er tilfældet. Hør din lokale mekaniker om, hvordan processen er, hvis du ikke kan køre bilen på værksted på grund af et omfattende stenslag i forruden.

Når du oplever stenslag på din rude, bør du desuden også benytte rudeplaster som en midlertidig løsning, så der ikke sætter sig skidt nede i revnerne. Det kan være problematisk at døje med, når du skal have udført stenslag reparation.

Kan jeg reparere et stenslag selv?

Ja, det kan du godt. Men vi anbefaler kraftigt, at man lader være, da der ingen garanti er for, at resultatet bliver godt. Man kan blandt andet bruge noget speciallim, som efterfølgende hærdes af UV-lys, og det er helt klart en billig løsning, men du ved aldrig helt, hvor godt dit arbejde bliver, og det kan være med til at nedsætte værdien af din bil markant, hvis forruden ikke fungerer 100 % optimalt.

Derfor kan den bedste økonomiske løsning faktisk i de fleste tilfælde være at få foretaget arbejdet professionelt, hvis man tænker langsigtet.

Reparation af stenslag i lak – hvad gør man?

Stenslag forekommer ikke kun på ruder, men også i lakken. Lakken er med til at forhindre rust, og derfor er det afgørende, at man hurtigt får foretaget reparation af stenslag i lak. Du bør også overlade denne opgave til en fagmand, da hjemmelavede lakeringer ofte ender med misfarvninger, hvis man ikke helt ved, hvad man gør.

Uanset om du leder efter reparation af stenslag i lak eller bare en reparation af stenslag, bør du kontakte en fagmand for at få en pris på din behandling. Det kan næsten altid bedre svare sig, og så har du én mindre bekymring i hverdagen.